Lejon- och drakdanser

Lejon- och drakdanserna är en viktig del av de årliga högtiderna i Kina och är speciellt populära i södra Kina.

Draken har varit en positiv figur för kineserna – regnets gud – vars välvilja är helt avgörande för jordbruket. Därför har det varit viktigt att drakfiguren varit med i de årliga högtiderna. I drakdansen transporteras draken på stavarna som dansarna håller i och väcker draken till liv med sina noggrant synkroniserade rörelser. Drakens rörelser symboliserar den stora kraften och värdigheten hos detta mytologiska djur.

Lejonet är däremot en skyddande figur i den kinesiska kulturen. I de årliga högtiderna är lejonets uppgift att skrämma bort demoner och onda andar. Man vill inleda det nya året fritt från onda andar. I lejondansen härmar två dansare efter lejonets rörelser inuti dräkten. Den ena styr framtassarna och huvudet och den andra baktassarna och kroppen. Lejonets rörelser baserar sig på grundrörelserna i de kinesiska kampsporterna och dansarna är vanligtvis erfarna utövare av wushu och kungfu.

Lejon- och drakdanserna på den kinesiska nyårsfesten i Helsingfors framförs sedan 15 år tillbaka av finländska utövare av kungfu i föreningarna Suomen Wushu Kungfu rf och Helsingin Tanglang Kungfu rf. Med åren har teamet även fått förstärkning av professionella artister inom scenkonsten som tolkat de traditionella föreställningsformerna och satt sin egen prägel på danserna under den kinesiska nyårsfesten i Helsingfors.

Webbevenemangets lejon- och drakdanser har förverkligats av kulturandelsbolaget Zira i samarbete med de lokala kungfuföreningarna och Kulturcentret Caisa.

Föreställningarna i webbevenemanget:

Drakdans

Medverkande: Oskari Jakonen, Ella Lönnfors, Perttu Mäkelä, Yury Pöllänen, Heidi Sallila, Markus Sallila, Antti Taipale och Turkka Tervonen

Lejondans

Medverkande: Janne Artell, Aykut Erdem, Oskari Jakonen, Elisa Nikander, Hannu Pham, Jilka Repo, Turkka Tervonen och Damla Tokat

Produktionsgrupp:

Konstnärlig produktion: Jyri Sucksdorff
Produktionskoordinator: Meri Jaakola
Filmning och klippning: Essi Hyrkki
Kameraassistent: Turkka Tervonen
Komposition, arrangemang, produktion: Isaskari
Topliner: Oskari Jakonen
Slaginstrument: Joel Hynninen
Mastering: Fanu
Ljus: Kari Gratseff

Bilder: Petri Anttila, Essi Hyrkki