Leijona- ja lohikäärmetanssit

Leijona- ja lohikäärmetanssit kuuluvat olennaisesti kiinalaisten vuotuisjuhlien ohjelmaan. Ne ovat erityisen suosittuja Etelä-Kiinassa. 

Lohikäärme on ollut kiinalaisille positiivinen hahmo – sateen jumaluus – jonka suosiollisuudesta maanviljelys on täysin riippuvainen. Siksi lohikäärmehahmon osallistuminen vuotuisjuhlien ohjelmaan on ollut tärkeää. Lohikäärmetanssissa lohikäärmettä kuljetetaan seipäiden päällä, ja tanssijat luovat siihen eloa liikuttamalla seipäitä tarkasti synkronoiduilla liikkeillä. Lohikäärmetanssin ja lohikäärmeen liikkeen on tarkoitus kuvastaa tämän mytologisen eläimen suurta voimaa ja arvokkuutta.

Leijona on kiinalaisessa kulttuurissa puolestaan suojelushahmo. Leijonien tehtävänä vuotuisjuhlissa on pelottaa demonit ja pahat henget tiehensä. Uusi vuosi halutaan aloittaa pahoista hengistä vapaina. Leijonatanssissa kaksi tanssijaa imitoi leijonan liikkeitä puvun sisällä. Toinen on leijonan etujalat sekä pää, toinen takajalat ja vartalo. Leijonan liikkeet pohjautuvat kiinalaisten taistelulajien perusasentoihin ja yleensä esiintyjät ovat kokeneita wushun ja kungfun harrastajia.

Helsingin kiinalaisen uudenvuoden leijona- ja lohikäärmetansseista on viidentoista vuoden ajan vastannut suomalaiset kungfu-harrastajat Suomen Wushu Kungfu Seura ry:stä ja Helsingin Tanglang Kungfu ry:stä. Vuosien saatossa tekijäporukka on vahvistunut myös esittävän taiteen ammattilaisilla, joiden omat sovitukset perinteisistä esitysmuodoista ovat tuoneet Helsingin kiinalaisen uudenvuoden esityksiin omanlaistaan vivahdetta. 

Verkkotapahtuman leijona- ja lohikäärme-esitykset toteutti Kulttuuriosuuskunta Ziran yhteistyössä paikallisten kungfu-seurojen sekä Kulttuurikeskus Caisan kanssa.

Verkkotapahtumassa 11.2. nähtävät esitykset:

Lohikäärmetanssi

Esiintyjät: Oskari Jakonen, Ella Lönnfors, Perttu Mäkelä, Yury Pöllänen, Heidi Sallila, Markus Sallila, Antti Taipale ja Turkka Tervonen

Leijonatanssi

Esiintyjät: Janne Artell, Aykut Erdem, Oskari Jakonen, Elisa Nikander, Hannu Pham, Jilka Repo, Turkka Tervonen ja Damla Tokat

Tuotantoryhmä:

Taiteellinen tuotanto: Jyri Sucksdorff
Tuotantokoordinaattori: Meri Jaakola
Kuvaus, leikkaus: Essi Hyrkki
Kamera-assistentti: Turkka Tervonen
Sävellys, sovitus, tuotanto: Isaskari
Topliner: Oskari Jakonen  
Perkussiot: Joel Hynninen  
Masterointi: Fanu
Valot: Kari Gratseff 

Helsingin kiinalaisen uudenvuoden tapahtumassa nähdään myös:

Helsingin kiinalaisen uudenvuoden järjestävät Helsingin ja Pekingin kaupungit. Tapahtuman tuotannosta vastaa Helsingin tapahtumasäätiö yhdessä Suomi–Kiina-seuran ja Kulttuurikeskus Caisan kanssa. Mukana myös:

Kiinalainen ystävyysseura ry • CSSA UH (Chinese Students and Scholars Association at the University of Helsinki) • Korkeasaari • Suomen Wushu Kungfu Seura ry • Tang Lang Kung Fu Helsinki ry • Kulttuuriosuuskunta Ziran • Meilahden ala-aste • Itäkeskuksen peruskoulu • Little Heroes International KindergartenKuvat: Petri Anttila, Essi Hyrkki