Haren i den kinesiska kulturen

Haren är det fjärde djurtecknet i det kinesiska horoskopet. Enligt taoismen består universum av två krafter, yin och yang. Djurtecknet haren hör till yin. 

Av alla tolv djur anses haren vara det mest lyckosamma. I Kina är haren således en allmän symbol för god tur och hopp. Eftersom hararna också är känsliga djur vars sinnen har utvecklats för att känna igen faror som lurar i närheten, symboliserar haren sedan urminnes tider i Kina också vaksamhet och aktsamhet.

Haren symboliserar också månen. Enligt en gammal kinesisk legend hade mångudinnan Chang’e en hare av jade (玉兔) som sitt sällskapsdjur. Enligt legenden fanns det ett år tio solar på Kinas himmel. Hettan från solarna förstörde spannmålsskördarna och hotade också att utplåna människorna. Chang’es man Hou Yi sköt ner nio solar och för sitt arbete belönades han med odödlighetens elixir av Himlens drottning. Hou Yi ville dock inte dricka elixiret, eftersom han inte ville lämna sin hustru ensam. I stället bad han Chang’e att ta elixiret i förvar. Hou Yis svekfulle undersåte Peng Meng försökte emellertid stjäla elixiret, och för att förhindra att det skulle råka i händerna på honom drack Chang’e upp det. Chang’e blev odödlig och bosatte sig på månen tillsammans med sin hare av jade. Chang’e valde månen eftersom hon inte ville lämna sin man ensam kvar på jorden och månen var den plats som låg närmast jorden. Chang’e och haren av jade avbildas ofta i konstverk som görs inför midhöstfesten och kring den kan man också se lyktor som föreställer haren.

Personer födda under harens år

Haren beskrivs som sansad och lugn. Haren fattar inga förhastade beslut och drabbas inte av panik i svåra situationer. Haren orkar arbeta länge för att nå sina långsiktiga drömmar och fäster stor uppmärksamhet vid detaljer. Haren är inte lika målmedveten och har inte samma ledaregenskaper som fjolårets djurtecken tigern, men harens milda, lättillgängliga och omtänksamma karaktär gör den till en pålitlig vän. Harens styrkor ska dock inte underskattas, för även en lugn och mild hare kan agera snabbt och raskt om situationen så kräver.

Hararna är känsliga och tycker därför inte om stressande situationer såsom gräl. Därför skyr de också konflikter och föredrar stillhet och tystnad. Den skygga naturen märks också i att personer som är födda under harens år sällan tycker om förändringar – särskilt inte om de är stora eller sker alltför snabbt. Ibland kan harens känslighet och konfliktskygghet göra dem alltför reserverade, vilket kan påverka deras mänskliga relationer. Samtidigt är haren en god lyssnare och passar bra för teamarbete.

I det kinesiska horoskopet är de olika djurtecknens förenlighet ett väsentligt tema. Den bästa romantiska partnern för haren är någon med empatisk och avslappnad läggning. Därför passar de som är födda under hundens, fårets eller grisens år bra tillsammans med haren. Haren trivs bäst hemma och i sitt romantiska liv eftersträvar den balans, enkelhet och stillhet. I stället för äventyr vill haren ha ett tryggt och varmt förhållande och familjeliv. 

Harens år

Eftersom hararna enligt den kinesiska astrologin är förnuftiga kommer de att hjälpa andra människor att hålla fötterna på jorden och noggrant tänka över sina viktiga val under det kommande året. Därför kan också mer temperamentsfulla människor tack vare haren nå framgångar under harens år. Efter en rimlig väntetid kan frukterna av allt arbete under den dynamiska och mer temperamentsfulla tigerns år skördas under den stillsamma harens år. Harens lugna läggning för med sig både inre och yttre frid under harens år. Trots det kan det ändå löna sig att ta risker under harens år, eftersom haren också symboliserar tur. 

Harens år är hoppets, den goda turens, framgångens och fridens år. Ta alltså ut allt du kan av det kommande året av harmoni och framgång!