Jänis kiinalaisessa kulttuurissa

Jänis on kiinalaisen horoskoopin eläinmerkeistä neljäs. Taolaisuuden mukaan maailma koostuu kahdesta voimasta, yinistä ja yangista. Jäniksen merkki kuuluu yiniin.

Jänis tunnetaan onnekkaimpana kaikista kahdestatoista eläimestä. Jänis on siis Kiinassa yleinen onnen symboli. Koska jänikset ovat myös herkkiä eläimiä, joiden aistit ovat harjaantuneet tunnistamaan lähellä vaanivia vaaroja, on jänis symboloinut Kiinassa myös valppautta ja varuillaan olemista jo muinaisista ajoista alkaen.

Jänis symboloi myös kuuta. Muinaisen kiinalaisen legendan mukaan kuun jumalatar Chang’e pitää lemmikkinään jadejänistä (玉兔). Legendan mukaan eräänä vuonna Kiinan taivaalla oli kymmenen aurinkoa, joiden kuumuus tuhosi viljasadot ja uhkasi tappaa myös ihmiset. Chang’en kumppani Hou Yi ampui yhdeksän aurinkoa alas ja sai siten Taivaan kuningattarelta ikuisen elämän eliksiirin palkkiona työstään. Hou Yi ei kuitenkaan halunnut juoda eliksiiriä, sillä hän ei halunnut jättää kumppaniaan yksin. Niinpä hän antoi eliksiirin Chang’elle säilytettäväksi. Hou Yin petollinen alamainen Peng Meng kuitenkin yritti varastaa eliksiirin, joten Chang’e päätyi juomaan sen suojellakseen sitä Peng Mengin käsiin joutumiselta. Chang’e muuttui kuolemattomaksi ja jäi kuuhun asumaan jadejäniksensä kanssa. Chang’e valitsi kuun, koska hän ei olisi halunnut jättää miestään yksin Maahan, ja kuu oli lähin paikka Maasta. Chang’e ja jadejänis kuvataan usein keskisyksyn juhlaa varten tehdyissä taideteoksissa ja ihmisillä voikin nähdä keskisyksyn juhlan aikaan jänistä esittäviä lyhtyjä.

Jänis-ihmiset

Jänis-ihmisiä on kuvailtu maltillisiksi ja rauhallisiksi. Jänis-ihmiset eivät tee herkästi hätiköityjä päätöksiä tai panikoi ahdistavien tilanteiden edessä. Jänis-ihmiset jaksavat työskennellä pitkään tavoittaakseen pitkän tähtäimen unelmiaan ja kiinnittävät paljon huomiota yksityiskohtiin. Jänis ei ole samalla tavalla määrätietoinen ja johtajaluonteinen kuin viimevuoden eläinmerkki tiikeri, mutta jäniksen lempeys, lähestyttävyys ja välittävä luonne tekee jäniksistä luotettavia ystäviä. Jäniksen voimia ei kuitenkaan kannata aliarvioida, sillä rauhallinen ja lempeä jäniskin voi toimia nopeasti ja ketterästi, jos tilanne vaatii.

Jänikset ovat herkkiä eivätkä siksi pidä stressaavista tilanteista kuten riitelystä, joten jänikset myös välttelevät konfliktitilanteita ja suosivat rauhaa ja hiljaisuutta. Arka luonne näkyy myös siinä, etteivät jänismerkin ihmiset usein pidä muutoksista – varsinkaan, jos muutokset ovat isoja tai tapahtuvat liian nopeasti. Joskus jänisten arkuus ja riitatilanteiden välttely voivat tehdä heistä liian varauksellisia, mikä voi vaikuttaa heidän ihmissuhteisiinsa. Toisaalta jänikset ovat hyviä kuuntelijoita ja soveltuvat hyvin tiimityöskentelyyn.

Kiinalaisessa horoskoopissa myös eri eläinmerkkien yhteensopivuus on olennainen aihe. Jänikselle paras romanttinen kumppani on sellainen ihminen, joka on luonteeltaan myötätuntoinen ja rento. Siispä koiran, lampaan ja sian vuonna syntyneet ihmiset voivat olla hyviä kumppaneita jänikselle. Jänis on koti-ihminen ja kaipaa romanttiselta elämältään tasaisuutta, yksinkertaisuutta ja rauhallisuutta, ja seikkailujen sijaan jänikset haluavatkin usein turvallisen ja lämpimän kumppanin ja perhe-elämän.

Jäniksen vuosi

Koska kiinalaisen astrologian mukaan jänisihmiset ovat maltillisia, tulee tämä auttamaan ihmisiä pitämään jalat maassa ja harkitsemaan tarkkaan tärkeiden valintojen edessä tulevana vuonna. Tämän myötä temperamenttisimmatkin ihmiset voivat saavuttaa jäniksen vuonna onnistumisia jäniksen vaikutuksesta. Dynaamisen ja temperamenttisemman tiikerin vuonna kylvetyt työn hedelmät tuottavat maltillisen odotuksen jälkeen tulosta rauhallisen jäniksen vuonna. Jänisten rauhallinen luonne tuo niin sisäistä kuin ulkoista rauhaa jäniksen vuoteen. Toisaalta myös riskinotto voi kannattaa jäniksen vuonna, koska jänis symboloi onnea.

Jäniksen vuosi on onnen, onnistumisen ja rauhan vuosi. Ota siis kaikki ilo irti tulevasta rauhan ja menestyksen vuodesta!

Kirjoittanut: Salla Kenttä