Leijona- ja lohikäärmetanssit
Leijona- ja lohikäärmetanssit kuuluvat olennaisesti kiinalaisten vuotuisjuhlien ohjelmaan. Ne ovat erityisen suosittuja Etelä-Kiinassa.
Lohikäärme on ollut kiinalaisille positiivinen hahmo – sateen jumaluus – jonka suosiollisuudesta maanviljelys on täysin riippuvainen. Siksi lohikäärmehahmon osallistuminen vuotuisjuhlien ohjelmaan on ollut tärkeää. Lohikäärmetanssissa lohikäärmettä kuljetetaan seipäiden päällä, ja tanssijat luovat siihen eloa liikuttamalla seipäitä tarkasti synkronoiduilla liikkeillä. Lohikäärmetanssin ja lohikäärmeen liikkeen on tarkoitus kuvastaa tämän mytologisen eläimen suurta voimaa ja arvokkuutta.
Leijona on kiinalaisessa kulttuurissa puolestaan suojelushahmo. Leijonien tehtävänä vuotuisjuhlissa on pelottaa demonit ja pahat henget tiehensä. Uusi vuosi halutaan aloittaa pahoista hengistä vapaina. Leijonatanssissa kaksi tanssijaa imitoi leijonan liikkeitä puvun sisällä. Toinen on leijonan etujalat sekä pää, toinen takajalat ja vartalo. Leijonan liikkeet pohjautuvat kiinalaisten taistelulajien perusasentoihin ja yleensä esiintyjät ovat kokeneita wushun ja kungfun harrastajia.
Helsingin kiinalaisen uudenvuoden leijona- ja lohikäärmetansseista on viidentoista vuoden ajan vastannut suomalaiset kungfu-harrastajat Suomen Wushu Kungfu Seura ry:stä ja Helsingin Tanglang Kungfu ry:stä. Vuosien saatossa tekijäporukka on vahvistunut myös esittävän taiteen ammattilaisilla, joiden omat sovitukset perinteisistä esitysmuodoista ovat tuoneet Helsingin kiinalaisen uudenvuoden esityksiin omanlaistaan vivahdetta.
Vuoden 2021 verkkotapahtuman leijona- ja lohikäärme-esitykset (kuvissa) toteutti Kulttuuriosuuskunta Ziran yhteistyössä paikallisten kungfu-seurojen sekä Kulttuurikeskus Caisan kanssa.