Kinesisk nyårsmiddag

Den kinesiska nyårsmiddagen är framförallt ett socialt evenemang då nyåret är årets viktigaste familje- och släktfest. Enligt traditionen består familjen inte bara av släktmedlemmar som är vid liv utan även av släktingar och förfäder som gått ur tiden. Förfäderna avnjuter sin festmiddag i form av läckra dofter som sprider sig från de ångande matfaten till hela rummet.

Nyårsmiddagen är exceptionellt stor och läcker. Det serveras tiotals olika delikatesser som tillagats på olika sätt: kött, fisk, fågel, grönsaker, svampar, kål, bönor och bambuskott. Fisk symboliserar överflöd i Kina och därför är fisk en väsentlig del av nyårsmiddagen.

I det nordkinesiska köket är även jiaozis eller dumplingar, som traditionellt har kött- och grönsaksfyllning, en viktig del av nyårsmiddagen. Att laga jiaozis är också ett familjeevenemang och det kan hända att man även bjuder vännerna med. Jiaozis tillagas genom att man lägger dem i kokande vatten, ångar eller steker dem i en panna. De färdiga dumplingarna doppas i soja-ättiksås – låt dig väl smaka! I och med att de asiatiska mataffärerna blivit fler är det lättare att köpa djupfrysta jiaozis och tillaga dem som man vill hemma. I asiatiska mataffärer hittar man även specifika ingredienser för att kunna laga jiaozis hemma. Ifall det inte finns några specialbutiker nära dig prova gärna Marja Kaikkonens recept nedan. Ingredienserna i receptet borde gå att hitta även i en vanlig mataffär.

Jiaozis (饺子)

(Recept ur boken Syödään kuten Kiinassa (Marja Kaikkonen, Samfundet Finland–Kina rf, 1983))

Deg

7 ½ dl vetemjöl
2 ½–3 dl vatten

Fyllning

300–400 g fläskfärs (grovmalen)
500 g salladskål
1+1 tsk salt
1 liten purjolök
1 tsk finhackad färsk ingefära
½ msk sojasås
peppar
2 tsk sesamolja
(2 msk finhackade bambuskott)
(½ tsk smaksalt)

Gör degen först: lägg mjölet i en bunke och häll i vattnet. Knåda degen smidig.

Hacka kålen fint och blanda i den 1 tsk salt. Marinera i en timme och pressa ut vätskan. Blanda kålen med de andra ingredienserna.

Fördela degen i tre delar och forma dem till avlånga bitar. Fördela varje bit i minst 15 delar och kavla ut tunna degrundlar av dem med 5–6 cm i diameter. Lägg lite fyllning i mitten av en degrundel, vik ihop den på mitten och tryck till kanterna runt om så att de bildar en vacker kam på toppen av dumplingen. Lägg de färdiga dumplingarna på en mjölad yta så att de inte nuddar varandra.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull och lägg dumplingarna försiktigt ner i vattnet, ca 20 stycken åt gången. Koka försiktigt så att de inte går sönder, cirka 5 minuter, och ta upp dem med en hålslev. Servera strax!

Kokvattnet kan smaksättas med salt och serveras som soppa i slutet av middagen. Vid bordet doppar man dumplingarna i sojasås som kan smaksättas med pressad vitlök, finhackad purjolök eller socker. Dumplingarna kan även ångas på en duk på samma sätt som köttpiroger. De okokta dumplingarna går att frysa.

Kanske äpplen med sockertrådar till efterrätt? Äpplena kan ersättas med andra frukter eller till och med kött – låt fantasin flöda!

Äpplen med sockertrådar (拔丝苹果)

(Recept ur boken Syödään kuten Kiinassa (Marja Kaikkonen, Samfundet Finland–Kina rf, 1983))

2 sura äpplen
ca. 1 msk vetemjöl
1 msk sesamfrön
1 ½ dl socker
olja till kokning

Deg

1 stort eller 2 små ägg
5 msk vetemjöl
2 tsk potatismjöl
3 msk vatten

Skala äpplena och dela dem i 8 klyftor. Strö vetemjöl över äppelklyftorna och blanda så att klyftorna blir helt mjöliga. Blanda ihop ingredienserna för degen.

Smörj ett serveringsfat med olja och strö hälften av sesamfröna på fatet. Lägg fram en skål med isvatten på bordet. Hetta upp minst 5 cm olja i en liten kastrull. Doppa äppelklyftorna i degen och lägg dem en och en i den heta oljan. Koka klyftorna tills de är vackert ljusbruna och låt dem rinna av på hushållspapper.

Hetta upp 2 tsk olja och socker i en tunnbottnad kastrull eller stekpanna. Rör hela tiden. När sockret smält men inte blivit mörkt än, sänk temperaturen och lägg i äppelklyftorna och blanda försiktigt så att äpplena täcks av sockret. Häll äpplena på en tallrik och strö över resten av sesamfröna. Jobba snabbt!

Doppa ätpinnarna i vatten och lyft äppelklyftorna högt upp ovanför tallriken en och en och doppa dem i kallt vatten. Lägg dem på kanterna av samma tallrik eller direkt i matgästernas skålar. Alla ska hjälpa till med detta då det måste gå så snabbt som möjligt. Annars stelnar sockret till en hård klump. Om sockret nått rätt temperatur, töjs det till tunna trådar när äpplena lyfts upp och bildar fina dekorationer över tallrikar, skålar och risskålar. Därav har rätten fått sitt namn.

Det är inte så lätt att styra sockrets temperatur så om du lyckas få rätt konsistens på första försöket kan du verkligen vara nöjd med dig själv. Det är viktigt att känna till sin spis – speciellt elspis – och använda en rätt sorts kastrull. En tjockbottnad kastrull håller värmen så bra att sockret fortsätter bli mörkare även om du har tagit kastrullen av spisen och därför är det bättre att använda en kastrull med tunn botten. Du kan försöka hindra att sockret blir brunt genom att hälla en skvätt olja i sockret efter att det har smält. Testa dig fram för att nå det bästa resultatet.


Bild: sohu.com