Kinesiska nyåret i Helsingfors firas på Centralgatan och i olika kulturcentrum

Det kinesiska nyåret firas lördagen den 21 januari i Helsingfors centrum och i kulturcentrum runt om i staden. Övergången från tigerns år till harens år firas med drak- och lejondanser och uppvisningar i isskulptering. Isskulpturerna kan också senare beundras på Centralgatan och på kulturcentrumens gårdar.

Evenemanget Kinesiska nyåret i Helsingfors livar upp stadsbilden i början på året och bjuder på ett för dagen traditionellt program. På Centralgatan, mellan Brunnsgatan och Alexandersgatan, kan man se drak- och lejondanser samt isskulptering kl. 16–19.30. Beroende på vädret kan man beundra isskulpturer med harmotiv på Centralgatan och på gårdarna till Helsingfors stads kulturcentrum (Caisa i Berghäll, Gamlasgården i Gamlas, Månsasgården i Månsas, Stoa i Östra centrum och Nordhuset i Nordsjö) också en längre tid, eventuellt ända fram till onsdagen den 25 januari. Uppvisningar i isskulptering ordnas på Centralgatan och i kulturcentrumen redan fredagen 20 januari och lördagen den 21 januari kl. 10–15.

Festdagen till ära ordnar kulturcentrumen i Helsingfors också specialprogram. I Månsasgården ordnas en origamiverkstad, i Gamlasgården visas filmen Harens år och i Caisa pågår bildkonstnären Oi Ling Ngs , som kombinerar östasiatiska och västerländska inslag, utställning Breath in & Breath out 13–28.1.

“I Kulturcentret Caisa är det kinesiska nyåret alltid en av årets stora högtidsdagar. I år firar vi det med en verkstad för hela familjen, där man under handledning av konstnären Oi-Ling Ng får lära sig att måla djurgestalterna i det kinesiska horoskopet med bläck”, berättar Caisas kulturproducent Johanna Rissanen.

Programmet för det kinesiska nyåret finns på evenemangets webbplats. Kulturcentrumens program finns på kulturcentrumens egna webbplatser.

Enligt det kinesiska horoskopet är haren hoppets symbol. ”Temat för harens år 2023 är hoppet. Både kineserna och alla vi andra behöver nog hopp, så låt oss därför skutta in i det nya året med optimism och förhoppningsfulla förväntningar”, uppmanar oss Mikko Puustinen, ordförande för Samfundet Finland-Kina.

I Kina är nyårsfesten årets viktigaste händelse. Feststämningen i Peking i Kina delas via Helsingforskanalen och via en videoinspelning på evenemangets webbplats. Det utlovas bland annat musikföreställningar, dans och kung-fu. Dessutom får man bekanta sig med sevärdheterna och nyårsfirandet i Peking ur en i staden bosatt utlänningars perspektiv, inklusive en finländare.

Städerna Helsingfors och Peking står tillsammans värd för evenemanget Det kinesiska nyåret i Helsingfors som har firats sedan 2007. För arrangemangen svarar Helsingfors evenemangsstiftelse tillsammans med Kulturcentret Caisa och Samfundet Finland-Kina. Feststämningen i Peking kan ses på webben via Helsingforskanalen och på kiinalainenuusivuosi.fi/sv/ lördagen den 21 januari kl. 17–17.40.

Bild: Petri Anttila