Helsingin kiinalaista uuttavuotta juhlitaan Keskuskadulla ja kulttuurikeskuksissa

Kiinalaisen uudenvuoden tapahtuma toteutuu lauantaina 21. tammikuuta Helsingin keskustassa ja kulttuurikeskuksissa eri puolilla kaupunkia. Tiikerin vuosi vaihtuu jäniksen vuodeksi lohikäärme- ja leijonatanssien sekä jäänveistonäytösten myötä. Jääveistokset ilahduttavat Keskuskadulla ja kulttuurikeskusten pihoissa pidempäänkin.

Kaupunkilaisia alkuvuonna piristävä tapahtuma Helsingin kiinalainen uusivuosi kutsuu nauttimaan päivään kuuluvasta perinteikkäästä ohjelmasta. Keskuskadulla, Kaivokadun ja Aleksanterinkadun välissä, pääsee seuraamaan lohikäärme- ja leijonatansseja sekä jäänveistoa klo 16–19.30. Jänisaiheiset jääveistokset ilahduttavat sääolosuhteista riippuen Keskuskadulla ja Helsingin kaupungin kulttuurikeskusten pihoissa (Caisa Kalliossa, Kanneltalo Kannelmäessä, Maunula-talo Maunulassa, Stoa Itäkeskuksessa ja Vuotalo Vuosaaressa) pidempäänkin, mahdollisesti jopa keskiviikkoon 25. tammikuuta asti. Jäänveistoa voi ihastella Keskuskadulla ja kulttuurikeskuksissa jo perjantaina 20. tammikuuta sekä lauantaina 21. tammikuuta klo 10–15.

Juhlapäivän kunniaksi Helsingin kulttuurikeskukset järjestävät myös omaa erityisohjelmaa kuten Maunula-talossa toteutuvan origamityöpajan, Kanneltalon Jäniksen vuosi -elokuvanäytöksen sekä itäaasialaisia ja länsimaisia elementtejä yhdistelevän taiteilijan Oi Ling Ng:n työpajan ja Breath in & Breath out -kuvataidenäyttelyn, joka on koettavissa Caisassa 13.–28.1.

“Kulttuurikeskus Caisassa kiinalainen uusivuosi on aina yksi vuoden merkkipäivistä. Tänä vuonna sitä juhlitaan koko perheen työpajalla, jossa taiteilija Oi-Ling Ng opastaa kiinalaisten horoskooppieläinhahmojen luomisessa mustemaalauksen keinoin”, kertoo Caisan kulttuurituottaja Johanna Rissanen.

Kiinalaisen uudenvuoden ohjelma on luettavissa tapahtuman verkkosivuilla. Kulttuurikeskusten oma ohjelma löytyy kunkin kulttuurikeskuksen verkkosivuilta. 

Kiinalaisessa horoskooppiperinteessä jänis on toivon symboli. “Jäniksen vuonna 2023 nousee esiin toivon teema. Toivoa varmasti tarvitsevat niin kiinalaiset kuin me kaikki muutkin, joten loikatkaamme uuteen vuoteen optimistisin mielin ja toiveikkain odotuksin”, Suomi–Kiina-seuran puheenjohtaja Mikko Puustinen kehottaa. 

Uudenvuoden juhla on Kiinassa vuoden tärkein tapahtuma. Pekingin juhlatunnelmia jaetaan Helsinki-kanavalla ja tapahtuman verkkosivuilla julkaistavan videotallenteen kautta. Luvassa on muun muassa musiikkiesityksiä, tanssia ja kungfua, joiden lisäksi päästään tutustumaan Pekingin nähtävyyksiin ja uudenvuoden juhlatapoihin kaupungissa asuvien ulkomaalaisten, myös suomalaisen silmin.

Tanssiesitykset Keskuskadulla:

Klo 16.00 Lohikäärme
Klo 16.05 Leijona
Klo 17.00 Lohikäärme
Klo 17.05 Leijona
Klo 17.55 Leijona & Lohikäärme
Klo 18.00 Vuosi vaihtuu
Klo 19.20 Lohikäärme
Klo 19.25 Leijonat

Jääveistäjien työtä voi seurata seuraavasti:

Pe 20.1. klo 10–15:
Kannelmäki
Vuosaari
Keskusta

La 21.1. klo 10–15:
Maunula
Stoa
Caisa
Keskusta

Ohjelmaa kulttuurikeskuksissa:

Kanneltalo:
Jäniksen vuosi -elokuva ke 25.1. klo 17

Stoa:
Gallerian alakerrassa Sonja Salomäen näyttely Moido fossiiliutopia! Gallerian yläkerrassa Taideryhmä Riskilän Yhteyksiä-näyttely.

Maunula-talo:
Maunulan kirjasto järjestää origami-työpajan juhlapäivänä lauantaina 21.1. klo 13–15 Maunula-talon aulassa. Samaan aikaan aulassa on myös teeman ympärille koottu kirjanäyttely.

Caisa:
Koko perheen työpaja la 21.1. klo 15–17: Taiteilija Oi-Ling Ng opastaa kiinalaisten horoskooppieläinhahmojen luomisessa mustemaalauksen keinoin. Itäaasialaisia ja länsimaisia elementtejä yhdistelevän taiteilijan Oi Ling Ng:n Breath in & Breath out -kuvataidenäyttely on koettavissa Caisassa 13.–28.1.

Helsingin kiinalainen uusivuosi on Helsingin ja Pekingin kaupunkien isännöimä tapahtuma, jota on vietetty Helsingissä vuodesta 2007. Tuotannosta vastaa Helsingin tapahtumasäätiö yhdessä Kulttuurikeskus Caisan ja Suomi–Kiina-seuran kanssa. Pekingin juhlatunnelmia verkossa Helsinki-kanavalla ja osoitteessa kiinalainenuusivuosi.fi la 21.1. klo 17–17.40.

Kuva: Petri Anttila