Uudenvuoden temppelimarkkinat

Temppelimarkkinat (庙会 miàohuì​) liittyvät kiinalaiseen uuteenvuoteen erittäin vahvasti. Aikoinaan temppelimarkkinoiden tarkoitus oli houkutella väkijoukkoja taolaisiin ja buddhalaisiin temppeleihin, missä väki sai nähdä temppelirituaaleja, erilaisia esityksiä sekä tehdä pieniä ostoksia. Esimerkiksi Pekingissä temppelimarkkinoita ollaan todettu järjestetyn jo Liao dynastian (907–1125) aikana, vaikka suureen kansansuosioon ne nousivat vasta Qing-dynastian (1644–1911) päivinä.

Vuosien saatossa markkinat muuttuivat aina vain värikkäimmiksi ja suosituimmiksi ja erityisesti suuriin temppeleihin kokoontui valtavia joukkoja ihmisiä ja tapahtuma saattoi kestää kokonaisen viikon. Suurien temppelimarkkinoiden ajankohta määräytyi usein esimerkiksi kunkin temppelin nimikkojumalan syntymäpäivän mukaan, mutta myös uuden vuoden juhlistuksen yhtedysessä järjestetyt markkinat kasvoivat vuosi vuodelta.

Kuten mainittu temppelimarkkinoiden juuret ovat uskonnolliset, mutta ajan kuluessa tapahtuman esitykset ja ostosmahdollisuudet saivat aina vain merkittävämmän roolin. Temppeleissä nähtiin upeita lohikäärme- ja leijonatansseja sekä pelattiin pelejä ja ihasteltiin kiinalaisten käsityöläisten taitoa. Perinteiden mukaan esitykset kyllä edelleen esitetään temppeliä kohden. Suosittuja esityksiä olivat esimerkiksi kiinalainen ooppera, akrobatiaesitykset, varjonukkenäytelmät ja xiàng​sheng-esitykset​ (相声 eli viihdyttävät vuoropuhe-esitykset).

Uuden vuoden kulttuuriin kuuluu niinikään uuden ostaminen tulevaksi vuodeksi ja esimerkiksi uusia vaatteita hankittiin koko perheelle. Tätä ostospiikkiä voi itseasiassa verrata länsimäiseen jouluun eli kyse oli todellakin merkittävästä ilmiöstä. Näin ollen kysyntään oli vastattava ja markkinoiden tarjonta ja laajuus kasvoi aina vain. Hyvää ruokaa rakastavat kiinalaiset alkoivat toki tuoda markkinoille myös ruokakojuja, joista väki saattoi ostaa pieniä herkkuja vatsansa täytteeksi.

Temppelimarkkinat ovat edelleen merkittävä ilmiö Kiinassa ja mielenkiintoinen kokemus myös ulkomaan vieraille. Tietoa kulloinkin järjestettävistä markkinoista saa helposti internetistä ja inspiraatiota voi hakea esimerkiksi tutustustumalla ensin Pekingin TEMPPELIMARKKINATARJONTAAN. Koska temppelimarkkinat ovat tärkeä osa kiinalaista kulttuuria ja uudenvuoden juhlintaa, on myös meillä Helsingissä päätetty viettää kiinalaista uuttavuotta temppelimarkkinoiden merkeissä!

Teksti: Janna Lipiäinen