Föreställningarna i Peking

Föreställningarna i webbevenemanget:

Pelar-kung fu (Pile Kung fu)

Den sextonde generationens wudang-kung fu-mästare Qi Fengzi är en av de mest kända mästarna både i Kina och utomlands. För att fira det kinesiska nyåret ger han oss en skicklig föreställning av pelar-kung fu, där kung fu-rörelserna görs på sexton plommonblomsterklädda pelare i rörelse.

Föreställningarna med kampkonsten wushu har varit en del av det kinesiska nyåret så länge det firats i Helsingfors. Kampkonsten har via de traditionella formerna av meditation och obeväpnat självförsvar utvecklat sig till en sportform. En nyare utveckling är att man även uppför kampkonsten i publikföreställningar. Under en föreställning uppvisar man korta snabba inslag från flera olika kampkonstformer.

Akrobatik (Chasing Dreams)

Kinesisk akrobatik är världsberömd. En av de mest ryktbara institutionerna inom branschen är det kinesiska akrobatiksällskapet (中国杂技团 / China Acrobatic Troupe). I webbevenemanget får vi se en föreställning av Yin Zhonghua som är en av akrobatikartisterna i sällskapet och även känd från Talent-programmet i Kina. I föreställningen Mot drömmarna använder Yin sina imponerande akrobatikkunskaper för att framföra en berättelse om en ung man som strävar efter drömmarna likt en fjärilslarv som bryter sig ur kokongen för att kunna förvandlas till en vacker fjäril.

China Broadcasting Chinese Orchestra / Den kinesiska radioorkestern med traditionella instrument

Kvällens musikföreställningar framförs bland annat av China Broadcasting Chinese Orchestra (den kinesiska radioorkestern med traditionella instrument) som grundades 1953 och tillhör Kinas mest framstående orkestrar som spelar traditionsmusik. Orkestern har närmare 100 musiker som spelar både traditionella kinesiska instrument och moderniserade versioner av dem.

Kvällen inleds med ett glatt verk Preludium för vårfesten 春节序曲 som sprudlar av feststämning och avslutas med det likaledes livliga verket Blomsterprakt under fullmånen (花好月圆 / Blooming Flowers and Full Moon) som symboliserar lycka.

Under evenemanget kommer vi även att höra utdrag ur musikföreställningen Måndansen Axi (阿细跳月 / Axi Dancing in the Moonlight) som tagit inspiration av minoritetsfolket Yis måndans. Vi får höra flera olika kinesiska traditionella instrument som bambuflöjt, pipa, erhu och munorgel.

Bild: Mikael Rantalainen

Zhang Hongyan

Musikföreställningarna kulminerar i det vackra verket Dunhuang som förenar traditionell musik och nutida dans. Verket framförs av Zhang Hongyan, som titulerats drottningen av kinesiska pipa, tillsammans med dansartisten Li Xiang och perkussionisten Wei Ran.

Den päronformade pipan kallas för kinesisk luta och är ett av de viktigaste instrumenten i den kinesiska musiken. Det är ett knäppinstrument med fyra strängar som spelas sittande med instrumentet upprätt i famnen.

DULAAN

Bandet Dulaan (都兰乐队) från Inre Mongoliet spelar nomadmetall och folkrock sedan det grundades 2010. Bandets målsättning har varit att föra traditionsmusiken från Mongoliet närmare unga genom att skapa egna, modernare tolkningar av gamla folksånger. På nyårsfesten kommer bandet att framföra låten Pastoral Song (牧歌) för oss.

Vocals, bass, tovshuur: Aheicha
Guitar, khows: Subori
Morin khuur, khoomei, tsuur: Chaolumeng Tsolmon
Drums: Wenbo Zhang