Kinesiska nyåret i Helsingfors firas på webben i år

Kinesiska nyåret i Helsingfors firas undantagsvis på webben torsdagen den 11 februari. Råttans år övergår i oxens år på Helsinki-kanava med musik, dans- och akrobatikföreställningar och nyårshälsningar från båda länderna.

De senaste åren har nyåret firats in på Medborgartorget med tempelmarknad och i år kan festen följas på distans på webben på Helsinki-kanava, Facebook och evenemangets webbplats. I sändningen kan man uppleva nyårsfirandets feststämning, traditioner och nyårshälsningar från både Peking och Helsingfors.

Det utlovas bland annat stämning från de traditionella tempelmarknaderna, musikföreställningar, skickliga akrobatik- och kungfunummer samt färggranna dansande lejon och drakar. Vi kommer att se bland annat kungfumästaren Qing Fengzi, akrobatiksällskapet China Acrobatic Troupe och en av Kinas mest framträdande orkestrar som spelar traditionsmusik, China Broadcasting Chinese Orchestra, samt nomadmetallbandet Dulaan.

För publiken i Helsingfors har man utöver föreställningar av alla toppartister filmat bland annat vyer från vattenstaden Gubei samt kalligrafiartister, lyktmakare och andra konsthantverkare i sitt arbete. Oxens år, som enligt den kinesiska horoskoptraditionen kännetecknas av begrundan och försiktiga beslut, firas in med en isskulptur som skapas under sändningen och även en djurhälsning från Högholmens djurgård.

Städerna Helsingfors och Peking står tillsammans värd för den kinesiska nyårsfesten i Helsingfors som har firats sedan 2007. Evenemanget produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse tillsammans med Kulturcentret Caisa och Samfundet Finland–Kina.

Kinesiska nyåret i Helsingfors på webben på Helsinki-kanava och på kiinalainenuusivuosi.fi/sv torsdagen den 11.2 kl. 17–18.


Bild: Petri Anttila