Rottaa ei ehkä luihun ulkomuotonsa ja viheliäisen tuholaisen maineensa takia mielletä eläimeksi, jota arvostettaisiin niin korkealle, että se ansaitsisi oman horoskooppimerkkinsä ja olisi vieläpä horoskoopeista järjestyksessä ensimmäinen. Kiinalaisessa perinteessä tämä neuvokas selviytyjä on kuitenkin mainettaan parempi ja omaa piirteitä, joita ihmistenkin olisi hyvä tavoitella. Rotta tunnetaan ihmisen sitkeänä, joskin ei niin toivottuna kumppanina ympäri maailman ja se hämmästyttää usein sopeutumiskyvyllään ja nokkeluudellaan. Nokkeluutta rotta tarvitseekin selviytyäkseen ihmisten lukuisista vihamielisistä lähestymisyrityksistä ja kokonaisista hävityskampanjoista. Moni rotanloukkuja viritellyt on varmasti joutunutkin tunnustamaan, että on aliarvioinut vastustajansa pahasti, kun rotta ei käykään samaan loukkuun kahdesti. Rotta näet oppii nopeasti muiden virheistä ja tietää varoa vaaraa.

Kiinan kielestä ja kiinalaisesta kirjallisuudesta löytyy lukuisia esimerkkejä rotan nokkeluudesta ja kyvystä oppia virheistään. Rotta esiintyy jo kauan ennen ajanlaskumme alkua kirjoitetussa kiinalaisessa klassikossa Laulujen kirjassa ja rotta on eksynyt useamman kiinalaisen kynäniekan teksteihin kautta kirjallisuuden historian. Syynä saattoi hyvin olla jyrsijän öinen nakertelu ja siitä seurannut unettomuus. Eräskin Ming-kauden runoilija kirjoittaa rotan nälkäisen nakerruksen häirinneen pahasti unia. Makeasti nukkuvaa kissaa taas rotan nakertelu ei runoilijan mukaan haitannut ollenkaan.

Tarina siitä, miten juuri Rotta valikoitui ensimmäiseksi horoskooppimerkiksi, on Kiinassa hyvin tunnettu ja siitä on olemassa useampia hieman toisistaan poikkeavia versioita.
Erään kansantarinan version mukaan Jadekeisari järjesti kisan eläimille, jotta voisi laittaa ne arvojärjestykseen. Kilpailijoiden joukossa oli alun perin myös rotan hyvä ystävä kissa. Rotan taas ei uskottu pärjäävän kisassa laisinkaan pienen kokonsa tähden. Kekseliäs ja ovela rotta teki kuitenkin kovasti suunnitelmia voittaakseen koko kisan. Kissalle Rotta ehdotti, että he lähtisivät yhdessä kohti kilpapaikkaa. Rottapa ei pysynyt sopimuksessa vaan heräsi aamulla varhain ja lähti matkaan kissan vielä pötkötellessä pankolla. Matkalla rotta huijasi hyväntahtoisen härän kantamaan itseään selässään aina keisarinpalatsin portille asti. Härän odotellessa sisäänpääsyä palatsiin, rotta oli jo hypännyt sen selästä ja vilisti portin raosta sisälle ja voitti näin loppukirin keisarin luokse. Niinpä keisari ei voinut muuta kuin valita rotan ykköseläimekseen härän jäädessä kakkoseksi. Onnensa ohi nukkunut kissa sen sijaan ei päässyt kahdentoista eläimen joukkoon ollenkaan. Siitä asti on kissa kantanut kaunaa rottaa kohtaan, ja vielä tänäkin päivänä kissa mielellään yrittää upottaa terävät kyntensä rottaan aina tilaisuuden koittaessa. Niinpä rotta yleensä pysytteleekin omiensa parissa turvassa maan alla, kissan tavoittamattomissa.

Vaikka rottaa pidetäänkin viheliäisenä ahmattina ja varkaana, Kiinassa tunnustetaan myös sen rooli ihmisen uskollisena kumppanina. Onkin totta, että siellä missä on ihmisiä, on myös vääjäämättä rottia. Erään tarinan mukaan kaaoksen ja pimeyden vielä hallitessa maailmaa, rotta, tuo väsymätön nakertelija, tuli ihmisen avuksi. Vaikka ihminen kuinka halusi päästä pois pimeydestä, ei sillä itsellään kuitenkaan ollut keinoja tuoda valoa maailmaan. Silloin avuksi tuli hyvät hampaat ja mahdottoman ruokahalun omaava rotta. Rotta jyrsi taivaankanteen aukon ja auttoi näin ihmisen pimeydestä valoon.

Rotta kiinalaisessa horoskoopissa

Rotan vuonna syntyneiden ihmisten luonteeseen vaikuttaa vahvasti se, ovatko he syntyneet illan puolella vai aikaisin aamulla. Rotta tunnetusti vilkkaimmillaan öisin ja tästä syystä illalla ja yöllä syntyneiden Rottien ajatellaan olevan avoimempia ja tunteellisempia kuin aamulla syntyneiden. Rotat rakastavat uutisia ja meheviä juoruja sekä yleistä joutenoloa, jolloin on aikaa jutusteluun. Rotta saattaa olla omista asioistaan hyvinkin tarkka eikä juuri jaa salaisuuksiaan, mutta muiden salaisuudet eivät varmasti jää rotalta huomaamatta. Rotta kuitenkin useimmiten käyttää tietojaan ennemmin hyvään kuin pahaan ja on erinomainen kuuntelija. Ei olekaan yllätys, että hyviä tarinoita rakastava Rotta saattaa hyvin päätyä kirjailijaksi, taiteilijaksi tai tutkijaksi.

Rotta ei helposti paljasta omia tunteitaan ja jos Rotan huomaa olevan vihainen tai epäystävällinen syy löytyy varmasti Rotan visusti sisällään pitämistä tunne-elämän kuohuista. Rotat ovat yleensä aktiivisia ja ahkeria ja muiden ihmisten laiskuus tai saamattomuus saa Rotan helposti turhautumaan. Rotta saattaa itse sortua pikkumaisuuteen ja vehkeilyyn. Säästäväisen Rotan heikkous on pienet heräteostokset ja tarjoukset. Mikäli Rotta vaan saa ahneutensa pidettyä kurissa, hän useimmiten onnistuu tavoitteissaan.

Rotta osaa olla varsin viehättävä ja kerää ympärilleen helposti ihailijoita. Vilkas ja nopeaälyinen Rotta on hyvää seuraa eikä koskaan pitkästytä ystäviään. Rotta tulee parhaiten toimeen luotettavan Härän, rohkean Lohikäärmeen ja kovasti ihailemansa kekseliään Apinan kanssa.

Rotan vuosi

Kiinalaisen horoskoopin 12 vuoden syklin ensimmäisenä merkkinä Rotan vuosi tarkoittaa kaikille merkeille uutta alkua ja mahdollisuutta uudistumiselle. Vuosi lupaa hyvää lähes kaikille horoskooppimerkeille ja siihen liitetään vahvasti vauraus ja kehittyminen. Rotan vuosi onkin hyvä vuosi tehdä uusia investointeja tai aloittaa uusi projekti tai harrastus. Ei kuitenkaan kannata olla tyhmänrohkea, tuottaakseen hedelmää uudet suunnitelmat tarvitsevat tarkkaa harkintaa ja rottamaista laskelmointia.

Rotan vuodet

192419361948196019721984199620082020
05.02.1924–24.01.192524.01.1936–10.02.193710.02.1948–28.01.194928.01.1960–14.02.196115.02.1972–02.02.197302.02.1984–19.02.198519.02.1996–06.02.199707.02.2008–25.01.200925.01.2020–11.02.2021