Punaiset kuoret

Punaiset rahakuoret ovat äärimmäisen tärkeä osa kiinalaista kulttuuria. Kuoret ovat väriltään onnea tuovan punaisia ja sisälle on sujautettu tukku sileitä seteleitä. Tärkeän tilaisuuden tullen pankista haetaan virheettömiä, käyttämättömän sileitä seteleitä. Jos pankkivierailulle ei liikene aikaa, nokkela henkilö ratkaisee ryppyisten seteleiden ongelman silitysraudalla. Punaisia kuoria annetaan nykyisin niin syntymäpäivien, häiden kuin muidenkin juhlien kunniaksi, mutta niillä on erityisen suuri merkitys kiinalaisena uutenavuotena. Uusivuosi on Kiinassa vuoden tärkein juhla, jolloin perheillä on mahdollisuus kokoontua yhteen vaikka perheenjäsenet muutoin asuisivat kaukana toisistaan. Yksi juhlan tärkeimmistä perinteistä on punaisten kuorten lahjoittaminen läheisille.

Vanhan uskomuksen mukaan punaiset rahakuoret ja niiden sisään sujautettu kolikko suojaavat lapsia demoneilta. Siksi kuoria antavat erityisesti vanhemmat ja isovanhemmat lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Nykyisin punaisia kuoria kuitenkin lahjoittavat muutkin. Kuoria antavat esimerkiksi ystävät toisilleen, aikuiset lapset vanhemmilleen ja työnantajat alaisilleen. Nykypäivänä hyödynnetään myös tuorein teknologia ja kuoria lähetetään monesti sähköisesti älypuhelimien applikaatioiden avulla. Rahaa kuoriin laitetaan henkilökohtaisten suhteiden läheisyyteen perustuen ja antajan taloudellisen tilanteen mukaan. Usein kokonaissumma koostuu kiinalaisista onnennumeroista jolloin numerot 6, 8 ja 9 toistuvat. Koska 8 on Kiinan onnenluvuista suosituin, paljastuu kuorista usein esimerkiksi 188 tai 800 Kiinan yuania lahjoittajan anteliaisuudesta riippuen.

Sopivan rahasumman määrittely perustuu myös paljolti siihen minkä suuruisia rahakuoria lahjan saaja on itse aiemmin antanut lahjoittajan läheisille. Jos esimerkiksi isosetä antaa hääpäivänä nuorelle parille muhkean rahakuoren, on hääparin hyvien tapojen mukaan palautettava kutakuinkin samansuuruinen summa kyseisen isosedän omille lapsenlapsille heidän mennessään vuorostaan naimisiin. Samantyyppistä matematiikkaa liittyy punaisten kuorten vaihtamiseen muissakin tilaisuuksissa eikä ulkopuolisten ole sitä aina kovinkaan helppoa ymmärtää. Jos siis päädyt tilanteeseen, jossa arvelet punaisen kuoren lahjoittamisen olevan paikallaan, on hyvä yrittää esimerkiksi kiinalaisilta tutuilta kysellen selvittää sopivan suuruinen summa etukäteen! Sekä liian suuri että liian pieni summa voi aiheuttaa kuoren vastaanottajalle mielipahaa.

Teksti: Janna Lipiäinen
Kuva: Petri Anttila