Pekingin esitykset

Verkkotapahtumassa 11.2. nähdään seuraavat esitykset:

Pylväskungfu (Pile Kungfu)

Kuudennentoista sukupolven wudang-kungfumestari Qi Fengzi on yksi tunnetuimmista mestareista niin Kiinassa kuin Kiinan ulkopuolellakin. Kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi hän esittää meille taidokasta pylväskungfua, jossa kungfu-liikkeitä tehdään kuudentoista liikkuvan luumunkukkapylvään päällä.

Wushu- eli taistelutaitoesitykset ovat olleet alusta asti osa Helsingin kiinalaista uuttavuotta. Taistelutaidot ovat perinteisten meditaation ja aseettoman itsepuolustuksen kautta kehittyneet urheilumuodoksi. Uudempi kehitysmuoto taistelutaidoille on niiden käyttäminen yleisönäytöksien numeroina. Niissä halutaan esittää yhtenä esityksenä usean eri taistelutaitomuodon piirteitä nopeana ketjuna.

Akrobatiaa (Chasing Dreams)

Kiinalainen akrobatia on tunnettua ympäri maailmaa. Yksi maineikkaimmista alan instituutioista on vuonna 1950 perustettu Kiinan akrobaattiseurue (中国杂技团 / China Acrobatic Troupe). Uudenvuoden verkkotapahtumassa meille esiintyy yksi seurueen akrobaattitaiteilijoista ja Kiinan Talent -ohjelmasta julkisuuteen noussut Yin Zhonghua. Unelmia kohti-esityksessään Yin käyttää huikeita akrobatiataitojaan esittääkseen tarinan nuorukaisesta, joka tavoittelee unelmiaan kuin perhosentoukka, joka rikkoo kotelonsa muuttuakseen kauniiksi perhoseksi.

China Broadcasting Chinese Orchestra / Kiinan radion perinteisten soittimien orkesteri

Illan musiikkiesityksistä vastaa mm. vuonna 1953 perustettu China Broadcasting Chinese Orchestra (tai Kiinan radion perinteisten soittimien orkesteri), joka on yksi Kiinan merkittävimmistä perinteisten soittimien orkestereista. Kyseessä on lähes sadan muusikon orkesteri, joka koostuu niin perinteisistä kiinalaisista soittimista kuin modernisoiduistakin perinnesoittimista. Illan aloittaa orkesterin soittama iloinen ja juhlatunnelmaa huokuva Keväänjuhlan alkusoitto 春节序曲ja illan päättää niin ikään eloisa ja onnellisuutta symboloiva sävellys Kukkaloistoa täydenkuun aikaan (花好月圆 / Blooming Flowers and Full Moon).

Tapahtuman aikana kuulemme myös otteen Yi-vähemmistökansan kuutamotanssista inspiraationsa saaneesta Axi-kuutamotanssi (阿细跳月 / Axi Dancing in the Moonlight) -musiikkiesityksestä. Esityksessä kuullaan monia kiinalaisia perinnesoittimia, kuten bambuhuilua, pipaa, erhua ja suu-urkuja. Lue lisää perinteisistä soittimista täältä.

Kuva: Mikael Rantalainen

Zhang Hongyan

Musiikkiesitysten kruununa nähdään kiinalaisen pipan kuningattareksi tituleeratun Zhang Hongyanin yhdessä tanssitaiteilija Li Xiangin ja perkussionisti Wei Ranin kanssa tehty kaunis perinteistä musiikkia ja nykytanssia yhdistelevä teos Dunhuang.

Kiinalaisena luuttuna tunnettu päärynänmuotoinen pipa on yksi kiinalaisen musiikin tärkeimmistä soittimista. Se on nelikielinen sormintasoitin, jota soitetaan istuen niin, että soitin lepää muusikon sylissä pystyasennossa.

DULAAN

Dulaan (都兰乐队) on vuonna 2010 perustettu nomadimetallia ja folkrockia soittava yhtye Sisä-Mongoliasta. Bändin tavoitteena on ollut tuoda mongolialaista perinnemusiikkia lähemmäs nuoria luomalla omia, nykyaikaisempia tulkintoja vanhoista kansanlauluista. Uudenvuoden kunniaksi he esittävät meille kappaleen Pastoral Song (牧歌).

Laulu, basso, tovshuur: Aheicha
Kitara, khows: Subori
Morin khuur, khoomei, tsuur: Chaolumeng Tsolmon
Rummut: Wenbo Zhang

Helsingin kiinalaisen uudenvuoden tapahtumassa nähdään myös:


Helsingin kiinalaisen uudenvuoden järjestävät Helsingin ja Pekingin kaupungit. Tapahtuman tuotannosta vastaa Helsingin tapahtumasäätiö yhdessä Suomi–Kiina-seuran ja Kulttuurikeskus Caisan kanssa. Mukana myös:

Kiinalainen ystävyysseura ry • CSSA UH (Chinese Students and Scholars Association at the University of Helsinki) • Korkeasaari • Suomen Wushu Kungfu Seura ry • Tang Lang Kung Fu Helsinki ry • Kulttuuriosuuskunta Ziran • Meilahden ala-aste • Itäkeskuksen peruskoulu • Little Heroes International Kindergarten