Beifang Kun Opera Theatre

Beifang Kun Opera Theather on perustettu 1957. Se ylläpitää yhtä vanhimmista kiinalaisen oopperan muodoista, kun-oopperaa, joka on hyväksytty UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön listalle vuonna 2001. Beifang Kun Opera Theatre on vieraillut Suomessa aiemmin vuonna 2010 Aasia Helsingissä -festivaaleilla esittäen kun-oopperaklassikon Salattu suhde. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kun-oopperaa esitettiin Suomen näyttämöillä.

Kun-oopperan musiikkityylin sanotaan syntyneen muusikko Wei Liangfun työhuoneessa 1500-luvun puolivälissä Etelä-Kiinassa. Kun-ooppera erosi  muista saman aikakauden musiikkiteatterin muodoista laulajan ylivertaisen tekniikan ja melodioille tyypillisen koristelun suhteen. Kun-oopperalle on luonteenomaista hyvin pehmeäsävyinen, melodinen ja soljuva musiikki. Oopperaa seurataan yleensä osissa, sillä kokonaisen oopperan kesto voi olla jopa parikin vuorokautta.

Kiinalaisessa uudenvuoden juhlassa nähdään katkelma kuuluisasta kun-näytelmästä nimeltä Pionipaviljonki. Pionipaviljonki on kunqu-tyylin dramaatikkojättiläisen pidetyn  Tang Xianzun (1550-1617) arvostetuin näytelmä. Näytelmä kertoo korkean virkamiehen kauniista tyttärestä, joka unessaan rakastuu nuoreen oppineeseen. Unesta havahduttuaan hän maalaa muotokuvan itsestään ja riutuu sitten kuoliaaksi rakkaudesta, jota hän tuntee unessaan näkemäänsä oppinutta kohtaan. Manalan vartija armahtaa tytön, ja hänen ruumiinsa säilyy tärveltymättömänä kunnes aikanaan unen nuori oppinut löytää tytön ruumiin ja herättää tämän henkiin. Monien koettelemusten jälkeen nuoret saavat toisensa ja näytelmä päättyy vakiintuneen tavan mukaan onnellisesti.