Kiinalaista aineetonta kulttuuriperintöä

Kiinalaisen uudenvuoden markkinoilla nähdään tuttuun tapaan Pekingistä saapuvia kädentaitajia työssään. Vuoden 2018 markkinoilla pääsee tutustumaan cloisonné-taiteeseen sekä ihailemaan upeita puupainotekniikalla valmistettuja uudenvuodenkuvia. Nämä molemmat käsityömuodot kuuluvat kiinalaiseen aineettomaan kulttuuriperintöön.

Cloisonné eli soluemali tarkoittaa metalliesineiden päällystämistä ja koristelua emalilla. Soluemalityön valmistus alkaa kuparisen tai messinkisen rungon valmistamisesta. Rungon päälle liimataan tai juotetaan taivutetuista metallilangoista kuviopinta. Lankojen väliin jäävät alueet täytetään emalimassalla. Tämän jälkeen esine poltetaan. Emalimassaa lisätään lankojen väliin jääville alueille ja esine poltetaan niin monta kertaa, että emali täyttää tasaisesti lankojen välit. Tämän jälkeen esine hiotaan. Viimeiseksi esine kullataan kemiallisesti, jotta metallilangat saavat ohuen kultapinnoituksen. Soluemalitöiden tekniikka on syntynyt Euroopassa ja Lähi-Idässä sekä kulkeutunut suunnilleen 1300-luvulla Kiinaan.

Kiinalaisen uudenvuoden markkinoilla nähtävät puupainokuvat ovat kuuluisia Yangliuqingin uudenvuodenkuvia. Yangliuqing on pieni maaseutukaupunki, joka nykyisin kuuluu Tianjinin kaupunkiin. Yangliuqing on kuuluisa uudenvuodenkuvista, joita paikkakunnalla alettiin tuottaa 1600-luvun alussa. Uudenvuodenkuvissa yhdistyvät vanha puupainotekniikka taitavaan siveltimenkäyttöön. Uudenvuodenkuvien mustat ääriviivat painetaan puulaatoilla paperille ja kuva väritetään lopulliseen asuunsa käsin siveltimellä. Uudenvuodenkuvat ovat symbolikuvia, joilla toivotaan yltäkylläisyyttä, lapsionnea ja kaikkea muuta hyvää tulevalle vuodelle.

Teksti Annika Heikinheimo & Veli Rosenberg