Tiikeri kiinalaisessa kulttuurissa

Tiikeri on kiinalaisen horoskoopin eläinmerkeistä kolmas. Taolaisen opin mukaan maailma muodostuu kahdesta energiasta, yinistä ja yangista. Näiden kahden energian symboleina käytetään tiikeriä ja lohikäärmettä.

Tiikeri edustaa yiniä, lohikäärme yangia. Tiikerin uskotaan siis olevan voimiltaan tasavertainen legendaarisen lohikäärmeen kanssa. Kiinalaisessa kulttuurissa tiikeri on kaikkien eläinten kuningas ja vuorien valtias. Tiikerin otsan raitojen katsotaan muodostavan kuningasta tarkoittava kirjoitusmerkki 王(wáng). Kuninkuudesta kertovat myös tiikerin suunnaton voimakkuus, hurjuus ja rohkeus. 

Vaikka tiikereitä on pelätty niiden hurjan luonteen takia, on niiden on toivottu myös suojelevan ihmisiä, sillä pahojen henkien on uskottu pelkäävään tiikeriä ja sen kuvia. Kiinalaiset uskovat tiikerin suojelevan heitä kaikista pahimmilta onnettomuuksilta eli tulipaloilta, varkailta ja pahoilta hengiltä. Tästä syystä Kiinassa on ennen, ja paikoin vielä nykyäänkin, ollut tapana pukea lapsille erityisesti uuden vuoden aikaan tiikerinpääkengät. Näiden kenkien päälipuolelle on kirjailtu tiikerin pään kuva. Tiikerin kuva toimii pahaa karkoittava amulettina ja suojelee lasta. 

Tiikerillä on paikkansa myös kiinalaisessa lääketieteessä. Arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet, että tiikeriä on metsästetty Kiinassa vuosituhansien ajan. Tiikerin onkin koettu olleen varsinaista ihmelääkettä, jota on voitu käyttää muunmuassa sairauksien ja kipujen hoitoon sekä lemmenrohtojen ainesosana. Vanhat uskomukset ovat osittain elossa myös nykyään, vaikka tiikerien suojelua on  tehostettu. Tiikereitä on ennen elänyt Kiinassa paljon, mutta nykyään kolme alueelle kotoperäistä tiikerilajia (kiinantiikeri, siperiantiikeri ja bengalintiikeri) ovat kaikki uhanalaisia lajeja. 

Tiikeri-ihmiset

Kiinalaisen horoskooppiperinteen mukaan tiikerin vuonna syntyneiden luonne on usein voimakas. He ovat määrätietoisia, ja oikeudenmukaisia, mutta ajoin malttamattomia. Tiikereiden itsevarmuus tekee heistä itsenäisiä. Tämän takia tiikeri-ihmiset loistavat työskennellessään yksin ja saattavat kokea toisten avun ajoittain turhauttavana. Määrätietoinen luonne saatetaan tulkita itsepäisyytenä, mutta tiikeri-ihmisen läheiset tietävät tämän olevan yksi tiikereiden vahvuuksista. Tiikeri-ihmiset uskovat itseensä ja muille mahdottomilta kuulostavat haaveet ovat heille vain haaste odottamassa ottajaansa.

Tiikeri-ihmisten elämä on nuorena usein jatkuvaa muutosta. Uuden idean saadessaan he ryntäävät toteuttamaan sitä. Tämä tekee heistä hitusen arvaamattomia. He antavat kaikkensa työssään, ihmissuhteissaan ja itsensä toteuttamisessa. Vanhemmiten tiikerit saattavat rauhoittua ja asettua aloilleen, mutta tämä ei ole taattua. Uusi seikkailu saattaa yllättää.

Rakkauden rintama ei ole tiikeri-ihmisille tuntematon. He ovat varsinaisia romantikkoja. Vaikka tiikerit ovatkin kovia seikkailemaan, ei se tee heistä epäluotettavia kumppaneita. Parisuhteessa tiikeri-ihmiset haluavat olla täydellisiä kumppaneita. Rakastuessaan herkkä tiikeri kohtaa helposti sydänsurua, sillä he hyppäävät suhteisiin usein liian intohimoisina. Tiikerin mielenkiinnon kohde saattaa kokea  innokkuuden ahdistavana. Tiikerin vuonna syntyneet tarvitsevatkin ymmärtäväisen kumppanin, joka on valmis vastaanottamaan tiikerin suuren sydämen.

Tiikerin vuosi

Uskomuksen mukaan tiikerin vuodet ovat useiden muutoksien aikakausia. Tiikerille tyypillinen tarmo valtaa ihmiset ja saa heidät toimeen. Jokainen päivä tuo tullessaan uusia ideoita ja vuoden aikana ihmisen elämä saattaa muuttua täysin. Tiikerin vuosi onkin oivallinen aika käynnistää suunnitelmia, sillä tiikerin onni takaa lähes varman onnistumisen. 

Muutos ei aina ole hyvästä, mutta on varmaa, että tiikerin vuoden päätettyä olet oppinut uusia asioita itsestäsi. Tiikerin vuosi suosii heitä, jotka eivät pelkää tuntematonta. Ole siis rohkea kuin tiikeri ja anna muutosten tuulten viedä sinut mukanaan.