Perinteiset kiinalaiset soittimet

Kiinalaisessa uudenvuodenjuhlassa esiintyy joukko kiinalaisia muusikoita, jotka esittävät solistinumeroita perinteisillä kiinalaisilla soittimilla. Kiinassa siirryttiin 1900-luvun modernisaatioliikkeessä käyttämään länsimaista tasavireistä viritysjärjestelmää. Tuolloin perinteisten kiinalaisten soittimien rakennetta muutettiin niin, että niillä pystyttiin soittamaan tasavireisen virityksen edellyttämät kaksitoista samansuuruista puolisävelaskelta. Tätä aikaisemmin oli Kiinan eri osissa eri aikoina käytössä erilaisia viritysjärjestelmiä ja soittimet olivat näiden järjestelmien mukaiset. Joissakin kiinalaisen musiikin muodoissa on edelleen tasavireisestä järjestelmästä poikkeavia käytäntöjä. Esimerkiksi peking-oopperassa jotkut sävelasteikon askelista poikkeavat länsimaisista sävelasteikoista.

KUV2013 Lan Jian_MG_3396

Uudenvuodenjuhlassa kuullaan perinteistä kiinalaista viulua erhua, joka kuuluu piikkiviulujen soitinluokkaan. Erhussa on kaksi kieltä, joiden välissä jousi kulkee − jousta ei siis saa irti soittimesta irrottamatta toista kieltä. Viulun kaikukoppa on päällystetty käärmeennahalla ja se lepää soitettaessa soittajan vasemman reiden päällä.

Bambuhuilu on hyvin tyypillinen alkuperäinen kiinalainen soitin. Länsimaisista huiluista kiinalainen bambuhuilu eroaa sillä tavoin, että puhallusaukon ja sormiaukkojen välissä on erityinen resonanssiaukko. Se on päällystetty ohuella kalvolla joka antaa soittimelle tyypillisen karhean värisevän äänenvärin.

Erilaiset rummut kuuluvat perinteisten kiinalaisten soittimien rytmisoittimien joukkoon. Kiinalainen perinteinen musiikki ei ole rytmisesti niin monimutkaista, kuin esimerkiksi perinteinen intialainen musiikki, vaan pikemminkin muistuttaa korealaista ja japanilaista perinteistä musiikkia.

TEKSTI VELI ROSENBERG

 

 
 

Helsingin ja Pekingin kaupunkien yhdessä isännöimä kiinalaisen uudenvuoden juhla tuo iloa ja elämää talviseen kaupunkiin. Ainutlaatuisen juhlatunnelman luovat värikkäät lyhdyt, höyryävät kevätkääryleet ja nuudelit, lohikäärmeet, leijonat sekä Pekingistä saapuvat taidokkaat esiintyjät.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa
PL 4771, 00099 Helsingin kaupunki

Tuottaja Johanna Rissanen
Puh. 09–310 37798
johanna.rissanen@hel.fi

Tiedottaja Johanna Kumpulainen
Puh. 09–310 37510
johanna.kumpulainen@hel.fi