Kukko kiinalaisessa kulttuurissa

Kiinalaisessa kulttuurissa kukolla on valtavasti positiivista ja hyvää enteilevää symbolista merkitystä. Kukon ulkonäön ja käytöksen pohjalta siihen yhdistetään viisi hyvettä: kruunu sen pään päällä on merkki kirjallisesta hengestä ja kehityksestä; kynnet sen jaloissa ovat merkki sotaisasta kyvykkyydestä; sekä rohkeudesta taistella vihollisia vastaan; hyväntahtoisena se on aina suojelemassa kanojaan; eikä se luotettavana koskaan hukkaa ajantajua.

Kuten länsimaissa myös Kiinassa kukkoon liitetään täsmällisyys ja jatkuvuus, mikä juontaa juurensa kukon kellontarkkaan kieuntaan aamunkoissa. Tervehtiessään ensimmäisiä aamuauringon säteitä kukko toimi entisaikojen ihmisille luonnonmukaisena herätyskellona. Herättäessään ihmiset uuteen päivään ja sen mukana tuomiin askareisiin, kukosta tuli täsmällisyyden ja luotettavuuden ruumiillistuma. Aurinkoon ja kukkoon liittyy myös useita myyttejä. Myyteistä kenties tunnetuin liittyy auringon esiin kutsumiseen. Myytin mukaan kauan aikaa sitten taivaalla oli kaksitoista aurinkoa. Kuumuus oli kuitenkin liikaa ihmisille, ja niinpä rohkeaa sankaria pyydettiin ampumaan nuolillaan niistä yksitoista alas, niin että vain yksi aurinko jäi taivaalle. Mutta viimeinen jäljelle jäänyt aurinko oli niin peloissaan, että se piiloutui. Sen sai kuitenkin tulemaan esiin kukko kiekumisellaan.

Kukko on myös hyvän onnen ja menestyksen symboli. Kukko on nimittäin kiinaksi公鸡 (gōngjī), jonka jälkimmäinen kanaa tarkoittava merkki 鸡 () on homonyymi onnekkuutta ja lupaavuutta tarkoittavalle sanalle 吉( ). Kukon kieuntaa kuvaileva sana 公鸣 (gōngmíng) on puolestaan äänneasultaan sama kuin saavutusta ja mainetta tarkoittava sana 功名(gōngmíng). Kukon harja, 冠(guān)taas muistuttaa äänneasultaan virkamiestä tarkoittavaa sanaa 官 (guān), joten komealla harjalla varustetun kukon voidaan katsoa tuovan menestystä virkauralla.

Rohkeuden ja urhoollisuuden edustajana kukon uskotaan tuovan turvaa ja karkottavan pahoja henkiä. Fengshui-filosofian ja taolaisuuden mukaan punainen kukko seinällä suojaa kotia tulelta ja valkoinen kukko puolestaan karkottaa demonit. Erityisesti Miao-kansan keskuudessa, joka on yksi Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa asuva etninen vähemmistö, kanaeläin on ollut pyhyyden ja hedelmällisyyden symboli. Kana/kukko on pyhänä eläimenä toiminut välittäjänä maallisen ja yliluonnollisen välillä. Se on esimerkiksi ollut mukana hautausrituaaleissa, joissa sen tehtävä on ollut opastaa kuolleen sielu esi-isien maahan. Sen on uskottu myös tuovan viestejä tulevaisuudesta, ja sitä on käytetty ennustamaan muun muassa avioliittoa. Miaoiden tulvamyytissä sateesta vastaava myrskyn jumala on visualisoitu kukkona.

 

Kukko horoskooppieläimenä

 

kukkoKukon vuonna syntyneet ihmiset ovat syvällisiä ajattelijoita, kyvykkäitä ja lahjakkaita. He haluavat olla toimeliaita ja jollekin asialle omistautuneina yli voimavarojensa he pettyvät syvästi epäonnistuessaan. Kukot ovat myös näkemyksissään kriittisiä konservatiiveja, jotka käytännöllisinä ovat kiinnostuneet tieteistä. Kukon vuonna syntyneet ihmiset ovat usein hieman omituisen itsepäisiä ja heillä on sangen paljon vaikeuksia ihmissuhteissaan. He ajattelevat aina olevansa oikeassa, ja yleensä ovatkin! He ovat usein yksinäisiä sieluja, ja vaikka he antavatkin ulkonaisesti sellaisen kuvan kuin olisivat seikkailumielisiä, ovat he pohjimmiltaan ujoja ja arkoja. Kukko-ihmisten tunteet, kuten myös heidän onnensa, heilahtelevat laidasta laitaan. He voivat olla itsekkäitä ja liian suorasukaisia, mutta he ovat aina kiinnostavia ja voivat olla äärimmäisen urheita.

Vuonna 2017 vietetään tulikukon vuotta. Tulikukko on muita kukkoja tarkempi ulkonäöstään ja käyttää paljon aikaa ja vaivaa antaakseen mahdollisimman näyttävän kuvan itsestään. Tämän vuoksi monet pitävätkin tulikukkoja pinnallisina yksilöinä. Tulikukko on myös muita kukkoja sosiaalisempi ja toisin kuin kukot yleensä, työskentelee mielellään ryhmissä (toki kuitenkin johtajan roolissa!). Tiiminvetäjinä tulikukot ovat hyvinkin inspiroivia, mutta taipuvat usein liialliseen pomotteluun. Viisaudestaan ja lahjakkuudestaan tietoisina tulikukot uskovat heidän tapansa työskennellä olevan ainoa ja oikea, eivätkä he myöskään pelkää huomauttaa muita heidän tekemistään virheistä. Tulikukkojen onkin syytä olla varuillaan, etteivät huomaamattaan riko ystävyyssuhteitaan liiallisella päsmäröinnillään. Raha-asiat ovat usein tulikukoilla hyvällä mallilla. He eivät ainoastaan tiedä miten rahaa hankitaan, vaan osaavat myös sijoittaa tienaamansa varat oikein.

Kukon vuodet kiinalaisessa kuukalenterissa

193319451957196919811993200520172029
26.01.1933–13.02.193413.02.1945–01.02.194631.01.1957–17.02.195817.02.1969–05.02.197005.02.1981–24.01.198223.01.1993–09.02.199409.02.2005–28.01.200628.01.2017–15.02.201813.02.2029–02.02.2030
Tekstit: Annika Heikinheimo, Malla Salminen, Pertti Seppälä